top of page

Wij maken blije gebouwen!

Bijgewerkt op: 22 jun. 2020


Livin’ Ontwerp heeft als missie het maken van blije gebouwen – en dat komt in alles wat we doen terug. Van huisstijl tot kennismaking, van kennismaking tot werkwijze en van werkwijze tot oplevering. Met de ontwikkeling van onze concepten en het realiseren van deze concepten geven we niet alleen kleur aan interieur, maar draaien onze projecten om het creëren van bezieling door middel van interieur. We werken daarom ook met veel plezier voor scholen, want wij zijn ervan overtuigd dat iedere school een ziel heeft. 
Het was compleet onverwachts, maar volkomen gewenst toen ik van een relatie van mij via LinkedIn een berichtje ontving. Ze had mij op LinkedIn vaker voorbij zien komen en was werkzaam voor een scholengroep. Bij het Gertrudiscollege hadden ze de wens voor een nieuwe balie en stoelen en tafels in de aula. Mijn contact vroeg of ik langs wilde komen om te ontdekken wat we voor elkaar konden betekenen. 


Geen overconsumptie 

Toen ik langskwam op het Gertrudiscollege zag ik hoe het interieur van de aula verouderd was en toe was aan vernieuwing. De stoelen moesten absoluut vervangen worden, maar de tafels konden nog prima hergebruikt worden. Omdat het vervangen van de tafels niet nodig was, hadden we meer financiële ruimte om de aula te verbouwen.

Bij Livin’ vinden we het belangrijk om overconsumptie tegen te gaan. Daarom kiezen we ervoor om eerst te inventariseren welke onderdelen van het huidige interieur nog wel gebruikt kunnen worden. Het kopen van nieuwe spullen is namelijk niet altijd nodig om de inrichting te vernieuwen. Op die manier zijn onze projecten budgetvriendelijker én dragen we zorg voor het milieu.  

Een ander standaardonderdeel van onze werkwijze is het maken van een blij bord. Met het maken van dit blije bord gaan we in gesprek met leerlingen en docenten. We vragen ze naar hun ideeën, wensen en visie. Een organisatie wordt gevormd door de mensen die zich er bevinden, dus door met de mensen in gesprek te gaan en hun input te verzamelen – kunnen we deze bezieling nog beter in onze concepten verweven. 

Na het maken van dit blije bord hebben we drie concepten ontwikkeld. Benieuwd welke concepten dat waren en welk concept het is geworden? We hebben een mooie video gemaakt om het proces vast te leggen. Klik hier om de video te bekijken."Livin’ maakte voor onze school in korte tijd 3 ontwerpen op basis van wensen van onze leerlingen. Samen met hen selecteerde Livin’ onderdelen uit de verschillende ontwerpen en betrok hen ook actief bij materiaal- en kleurkeuze. Het resultaat van deze samenwerking is een nieuwe aula die onze stoutste verwachtingen overtrof. Een gedateerde ruimte werd getransformeerd tot een uitnodigende en rust uitstralende lichte aula met praktische en speelse elementen waar het goed toeven is. Door ook entree en receptie dezelfde uitstraling te geven, lijkt de totale ruimte veel groter dan hij voorheen oogde." Wij zijn als livin' ook heel blij met het mooie resultaat!” – Drs. M.E. van der Meer, Gertrudiscollege


Kleur beïnvloedt emotie 

Omdat er meerdere scholen bij de scholengroep aangesloten zijn, mochten we ook met de aula van het Norbertuscollege aan de slag. Ik ben iemand die op intuïtie werkt en daarom voel ik intuïtief aan waar een gebouw behoefte aan heeft qua kleuren. Onderzoek heeft uitgewezen dat kleuren de werking van onze hersenen beïnvloeden en daarmee dus ook onze gemoedstoestand.

Voor het Norbertuscollege maakten we een blij bord met input van de leerlingen. Na het overleg stelde ik voor om voor de kleur groen te gaan. We associëren groen namelijk onbewust aan de natuur, waardoor groen een rustgevend en ontspannend effect heeft. Vanuit daar hebben we beelden met de kleur groen gekozen voor de samenstelling van het kleurenpalet.

Ook van ons project voor het Norbertuscollege hebben we een video gemaakt om het proces in kaart te brengen. Benieuwd hoe we de kleur groen naar voren hebben laten komen in het interieur van deze school?Klik hier om de video te bekijken.\Wij maken blije gebouwen.” 

Het was september 2015 toen ik een afspraak gepland had met Joseph Dekkers, directeur van het Da Vinci College in Roosendaal. Omdat ik in de file stond was ik allesbehalve op tijd voor onze afspraak. We hadden een uur voor de afspraak uitgetrokken, maar ik was pas een half uur na afgesproken tijd aanwezig. 

Met enige spanning in mijn lichaam stapte ik de school binnen, want ik had het gevoel dat ik met tien – nul achterstond. “Je hebt een half uur om te laten zien waarom wij met Livin’ Ontwerp in zee moeten gaan”, zei Joseph, nadat we de handen hadden geschud. Dat was eventjes schakelen, maar het antwoord dat ik gaf was simpel: “Wij maken blije gebouwen.” En in de minuten die daarop volgden hadden we elkaar gevonden in waar een blij gebouw aan moet voldoen en zei meneer Dekkers: “Gefeliciteerd. Jullie hebben de opdracht.” We schudden elkaar opnieuw de hand en vanaf dat moment mochten we ook een sprankelende samenwerking met het Da Vinci College in Roosendaal aangaan. 

Impressie Da Vinci College


“Een overleg van een klein half uur was in 2015 voldoende om Livin’ de opdracht te gunnen om onze nieuwe school in te richten: “Wij maken blije gebouwen.” Wie wil dat nu niet? En of dat gelukt is. De school is in september 2016 in gebruik genomen. De talloze bezoekers zijn onder de indruk van het gebouw en de inrichting. Met een goed gevoel voor wat een omgeving nodig heeft, hoe de gebruikers daarbij te betrekken en met steeds het beschikbare budget voor ogen heeft Livin’ een voor een schoolomgeving gedurfd interieur ontworpen. Hierin is juist het tegenovergestelde van hufterproof inrichten uitgangspunt: werken met kwetsbare materialen, fijne kleuren, mooie details. Het heeft geleid tot een school die er een jaar na opening nog steeds mooi en netjes uitziet. Niet één van de vele sierflessen is gesneuveld. Ons ‘blije’ gebouw draagt bij tot respectvol omgaan met de schoolomgeving. Alle complimenten voor jullie, dames. Voor mensen die op een andere manier naar de inrichting van hun schoolgebouw willen kijken, maak een afspraak en laat je, net als ik, inspireren.” – Joseph Dekkers, Da Vinci College 


De prachtige aanbevelingen uit deze blog doen mij opnieuw realiseren hoe aanstekelijk de kracht van blije gebouwen is. Voor zowel de leerlingen, docenten en het ondersteunend personeel van een school. Wil je ook eens sparren over de inrichting, het interieur en styling van een schoolgebouw? Stuur een mail naar mireille@livinontwerp of bel bel mij persoonlijk op 06-22800862

Ik sta je graag te woord! #WijMakenBlijeGebouwen

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page